fredag 18 mars 2011

Påfyllnad och inventering i skafferiet

Just nu hänger vi på Englas Skafferi uppochner på jordklotets undersida och bloggar hem till Sveadala där våren väntar på att få brista ut i full blom! Vi tillbringar vintern på Nya Zeeland där vi inspireras, trendspanar och knyter kontakter i detta paradisiska land. Samlar idéer inför den kommande säsongen i Lännäs, provsmakar kaffe, njuter färska scones, vandrar i regnskogen och lever barfota liv. Allt för att själva fyllas med livsenergi med önskan om att på kreativa och inspirerande sätt kunna vidarebefordra det goda vi upplevt till våra kunder och besökare i Lännäs Södra Skola när vi kommer hem. Vi öppnar café och bageri igen på Skärtorsdagen i påskhelgen, men redan i början av april drar bakkurserna igång.

SURDEGSBAKNING ~ kvällskurs
Surdegsbakkurs på kvällstid är en grundläggande, men samtidigt väldigt omfattande, grundkurs för dig som vill byta ut jästen i ditt eget bröd mot den naturliga, fascinerande surdegen. Vi går igenom vad surdeg egentligen är, hur den ska se ut, hur man bäst tar hand om den och bäst drar nytta av den i bakandet. Vi jobbar tillsammans under en kväll med surdegens olika stadier, näringsinnehåll, hållbarhet, tittar på olika degkonsistenser och bakar förstås olika sorters surdegsbröd.

VÅR SURDEG

Surdegen hos oss på Englas Skafferi är sju år gammal och kom som ”valp” från Rosendals Trädgårdsbageri´s ”modersurdeg” i Stockholm. Den har säkert 15 år på nacken vid det här laget och har till och med fått följa med till andra sidan jordklotet för att sprida ”valpar” här. Just nu vet jag att det frodas surdegar på en avokadofarm i Mangawhai och hos en åttioårig bakentusiast i Golden Bay. Platser och passionerade människor som vi besökt här på Nya Zeeland där jag som bagerska undervisat i surdegsbakning. Brödbakning rymmer många hemligheter, inte minst i kontakten med andra människor. Med en nybakat bröd under armen är man välkommen vart som helst!

SURDEGSBAKNING ~ fortsättningskurs
Har du redan gått kvällskursen i surdegsbakning hos oss, rekommenderar dig jag att gå fortsättningskursen. Under en fredagskväll och en hel lördag fördjupar vi bakkunskapen ytterligare och du som deltagare är med i varje steg i processen. Från att mata surdegen till att nå det färdiga resultatet. Ofta känns det som att kvällskursen inte rymmer tid för alla funderingar och frågor, utan blir som ett inspirerande startskott i bakning med surdeg. Att komma tillbaka för en fördjupningskurs efter en tid ger oerhört mycket mer. Du som deltagare vet mer vad du undrar och det finns gott om tid att fylla igen luckor i kunskapen kring surdegsbakandets magi!

JÄSKORG & BAGUETTEPLÅT ~ tips och råd från ett proffs om hur man använder bakutrustningen som följer med hem!
Under våren kommer vi även att erbjuda en bakkurs vid namn ”Jäskorg & Baguetteplåt”, en kväll fylld med tricks och knep för hemmabagaren där vi använder bageriets proffsutrustning, och som även får följa med dig som kursdeltagarna hem. Hantverket vid bakning är förstås det viktigaste redskapet men det ger oerhört mycket att komplettera bakandet med bra utrustning!

KONFERENS med jobbet?

Vår Alvinsal är något alldeles speciellt för konferenser. Den sprakande brasan, sekelskiftesmiljön och doften av nybakat från bageriet stimulerar alla sinnen och främjar kreativitet och möten arbetskamrater emellan. Vi klär er gärna i bakförkläden och erbjuder en gemensam upplevelse i bageriet efter lunch om ni önskar. Allt från kanelbullsnurrning till eftermiddagskaffet till heldag kring surdegsbakning, degspänning, knådningstekniker och mjölkvalitéer. Kontakt oss för en offert!

BAKKURS eller BAKEVENT ~ med gubbklubben, tjejgänget, familjen eller arbetskamraterna?
Vi ordnar gärna bakkurser och brödprovningar för slutna grupper. Antingen en surdegsbakning som kvällskurs för samma pris som de i vår kalender, eller något enklare med mer tid för umgänge och lite kortare tid i bageriet. Allt efter era önskemål på det datum som passar er bäst. Hör av er så hjälper vi er att bolla idéer och komma med förslag på upplägg och pris.

PROFFSUTRUSTNING för hemmabagaren
Vi varje besök hos oss finns möjlighet att köpa den utrustning som vi själva använder i bageriet. Degskrapa, jäskorg, baguetteplåt, slät hålplåt, mjölsikt, bra pensel, bakform, degkort och skopor i olika storlekar. Vi erbjuder även våra egna skafferiprodukter som sylt, saft, ekologiska teer, mjölmixar, färskrostad musli och vår storsäljare ”Frukost på Sängen”.

ANMÄLAN
Boka din plats på våra bakkurser redan nu – platserna fylls på snabbt nu när vårsolen börjar göra sig påmind och ljuset börjar återvända! Enklast anmäler du dig med ett mejl. Vi finns kontinuerligt att nå på skafferi@englasskafferi.se

Allt gott nerifrån! Snart är vi på "rätt" sida klotet igen.

Inga kommentarer: