måndag 15 september 2008

Sopfynd?

Det var en så märklig upplevelse ute på granntomten idag. På min ena sida låg arkeologerna (ja, de hittar ständigt nya vikingafynd... plus en påse de fyllt med "lite skräp från 1700-1800-tal". Allt är ju relativt när man hittat de första kristna vikingarnas gravar med skelett, amuletter och hela baletten) som med sina små borstar och skrapor med all vördnad plockar fram rester från 1000-talet. På andra sidan har Rivningsgubbarna anlänt som fått i uppgift att sopsortera hela grannkåken.
"Ja, det blir så fasligt dyrt att köra allt osorterat på tippen. Det blir billigare att låta oss gå här och plocka i två veckor"

Sopsortera ett helt hus. Från 1929. Det är ett så vackert hus så jag får riktigt ont i magen. När de nu river ut gamla plastmattor kommer trägolven fram, och bakom skivor på väggarna ligger pärlsponten och minner om svunna tider. Kakelugnarna ska i alla fall demonteras och säljas, och vi är aspiranter på den vackra spegeldörrarna och de gamla munblåsta fönstrena. Något kanske kan räddas och återbrukas.

Hur absurt olika människans värderingar är - det ena är sopor och det andra är sensationella fynd som lockar fransk press till Lännäs (ja, det är sant!) Fast "sophuset" står fullt funktionabelt och "fynden" ligger en meter ner i lera och sand. Märkligt egentligen...

Själv håller jag på att omvärdera mycket, speciellt i dagarna då nära vänner och nära familj legat och ligger på intensiven, med nära till brusten kroppspulsåder eller med förlamad kropp.
Vad är fynd och vad är sopor?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns nog inget enkelt svar på vad som är fynd och vad som är sopor. Det som är fynd för mig kan vara sopor för någon annan.I dagens läge där vår miljö ser ut som den gör måste vi börja tänka om och inse att vi ska ta tillvara det som finns. Ett gammalt föremål med vacker patina kan vara så mycket vackrare än ett nytt föremål.Fler måste börja tänka på att värna om det gamla och inte bara kpa nytt. Hoppas innerligt att dina nära och kära mår bättre. Ha det gott/Lotta

Olala sa...

Jag håller med Lotta, varför slänga sånt som är fullt brukbart?
I Portugal börjar man introducera att för turister marknadsföra hela byar som genuin kvalité & tradition, just för att man inte slängt det gamla och satsat på nytt. Samt att man i varje nysatsning försöker återanvända gamla material och hantverksmetoder.

Det är riktigt bra!