fredag 5 september 2008

Preskiberat mord?


Idag ligger två män i neongula rockar på tomten bredvid med ändan upp och skottar jord med små trädgårdsspadar. De ska gräva upp skeletten från mördare på 1600-talet för att med vår Prost medgivande återbegrava dem inne på kyrkogården i "vigd jord". Att gjuta en ny grund på gamla gravar lockade inte den nya byggherren...

Mördare begravdes ju förr utanför kyrkogården i "ovigd jord", men likt andra med fötterna mot Öster och huvudet mot Väster. Detta för att enligt traditionen resa sig mot solens uppgång i Öster på den yttersta dagen. Bredvid dessa tre mördargravar har arkeologerna funnit en grav i nord-sydlig riktning. Efter en veckas huvudbry & efterforskningar har de förstått att så begravdes de som själva tagit sitt liv, alltså "självmördare". Att de också ansågs som mördare får stå för den tideräkningens moral & etik, själv undrar jag bara stilla hur de ska bete sig på den yttersta dagen... Rulla upp på sidan ur sin grav och möta den yttersta domen?

Det verkar som att de stod lägst i samhällets rangordningen på den tiden - att ta sitt eget liv verkar ha ansetts värre än att bringa någon annan om livet. Att genom självmord straffas så hårt att man inte ens får chansen till en gudomlig, slutgiltig dom på den yttersta dagen. Tragiskt vad människor i alla tider sysselsatt sig med att bedöma varandra.


De arkeologiska utgrävningarna på tomten bredvid sätter onekligen fart på mina djupare funderingar. Och ger anledning till många existensiella samtal här i bygden. Dagligen smyger det runt kända och okända ansikten här runt kyrkan och vår skola ~ alla i skräckblandad förtjusning över att få se en skymt av 1600~tal. Spökar det? Hittar de mer? Kommer det hindra bygget? Hur ser ett gammalt mördarskelett ut? Borde inte alla få en värdig begravning?

Prosten har i alla fall enväldigt bestämt att låta mördarna finna sin slutgiltiga frid i "vigd jord" innanför kyrkogårdens murar. Han ansåg skelettens oförätter vara preskiberade efter så där 400 år. I alla fall så långt han kan råda... :-)

Jag gick just ut för att erbjuda dem färska bullar till eftermiddagskaffet (inte skeletten, arkeologerna...!), men de hade precis svalt det (kaffet, inte skelettet ;-)! Jag lovade att förse dem med gotter till måndagseftermiddagen. Allt smakar väl gott i en neongul rock i regnet med en spade i en vuxensandlåda? För det måste vara allt annat än en barnlek att gräva mördarskelett!

Som avslutning:
Jag hittade en fantastisk brödblogg: http://paindemartin.blogspot.com/
Där kan man gotta sig!

/ingrid

Inga kommentarer: