onsdag 10 september 2008

Pinnbrödsbageri

De arkeologisika utgrävningarna fortsätter! I dag hittade de lerskärvor från - VIKINGATIDEN! Den grav de trodde var från 1600-talet kan alltså vara så gammal som vikingatid.

Ett skelett av en 35-årig kvinna (där t.o.m. roten till kvinnans visdomstand fanns kvar) är uppgrävt för att grävas ner och "återbegravas" i vigd jord inne på kyrkogården. Hoppas hon får frid där - tänk att själv bli uppgrävd efter flera hundra år! Men kanske skulle jag kunna tänka mig att bidra med det om tusen år för att öka engagemanget i en by till den milda grad som det gjort här...

Den "grav" som de trodde var en självmördare i visade sig bara vara ett mystiskt konstig hål. Inga fynd däri alltså. Men eldstäderna från 500 f Kr tycker jag är mest fascinerande. Tänk att det har suttit en stenåldersgubbe där och mumsat på ett nygrillat revben! I trädgården bredvid min!

Byggherren som vill bygga på den arkeologiskt utgrävda tomten river sitt hår! Aldrig har man varit med om så många käppar i hjulet för att få ta första spadtaget på ett bygge. Frostnätterna närmar sig och folket här i byn börjar bli märkbart pressade, stressade och allt mindre samarbetsvilliga...

Jag håller mig till den skämtsamma linjen och tycker det vore skoj att bygga ett stort kulturcenter på tomten med en stenåldersby där vi kan gå omkring i särkar och baka pinnbröd åt turister. Sveriges första pinnbrödsbageri - det borde väl slå?!?

1 kommentar:

Min Skattkammare sa...

Det är ju helt otroligt att de hittar så mycket spännande! Och vi som var så till oss för att vi vid flera tillfällen hittat mynt från 1800-talet i trädgården!
Pinnbrödet skulle säkert smaka ljuvligt, men säckvävskläder verkar inget vidare! ;o)
Boken av Peter Halldorf heter "Drick djupt av anden" och är en av mina favoriter. Texten är hämtat från sista kapitlet i boken.
Må så gott vännen!
Kram Kicki