lördag 23 augusti 2008

Fransk Levain

Igår morse matade jag min surdeg lite extra så den blev stor till kvällen. Då satte jag en levain-deg som fick stå och jäsa i kylen över natten. Imorse steg den upp med mig och fick jäsa vidare i jäskorgar några timmar. Att sen grädda levain-bröd är alltid lika spännande. De spricker så vackert och inget bröd blir det andra likt, varken i storlek eller form.

Jag la stolt ner min skapelser i brödbutiken idag, och alla, utom en (som jag smugglade undan till vårt kvällste) blev sålda. Det märkliga är att jag alltid blir ståendes med dubbla känslor efter en sån dag - glädjen är stor att mina bröd vandrar hem till glada människors måltider, men samtidigt känns det ett stygn av vemod när de skapelser jag lagt ner 36 timmar på "flyttar hemifrån".

Smakar man skillnaden när bagaren lagt ner tid och engagemang för att skapa ett bröd? Påverkar det upplevelsen av att äta det?
Jag tror det.

3 kommentarer:

smultrongården sa...

Jag håller på dig. Stupsäker på att skillnaden känns. Och den som inget känner kan inhandla fabriksbröd tycker jag!

Jag är (SKIT)sugen på att komma på julbak el nåt annat bak. Jag som bara ÄLSKAR att baka. Måste bara se till att det blir av. Har ju så nedrans svårt att lämna min Smultris...

Du ska gå in på layout, sen inställningar o sidelement, då ska det funka. Hör av dig annars!

Eva

Englas Skafferi sa...

Vad roligt att du är sugen! 15 november är ju en heldag med mycket exprimenterande, julbaket blir ett gäng kvällar i novembermörkret. Något ska vi väl kunna pricka in! :-) Jag ska ge mig på layputen - få se om jag lyckas! Tack för hjälpen i förskott.

/ ingrid

Englas Skafferi sa...

Layput - vad är det? ;-) Layout menar jag ju!